Revolusi AI : Pensyarah UPSI Berucap di Persidangan CPD MDEC

Revolusi AI : Pensyarah UPSI Berucap di Persidangan CPD MDEC

Kuala Lumpur, 29 November 2023 – Persidangan CPD MDEC bertajuk “Revolusi AI untuk Keusahawanan – Pemasaran Digital” baru-baru ini berlangsung di Movenpick Hotel & Convention Centre, KLIA, mengumpulkan pakar industri untuk membincangkan integrasi teknologi AI dalam pemasaran digital. Persidangan ini, bertujuan untuk memupuk pendekatan inovatif dalam keusahawanan, menampilkan pensyarah UPSI dari Fakulti Komputeran dan Meta-Teknologi (FKMT) iaitu Dr. Muhamad Hariz Bin Muhamad Adnan, seorang pensyarah dalam teknologi AI.

Objektif utama persidangan ini adalah untuk meneroka trend AI terkini, kesan dan potensinya terhadap usahawan pelajar dan usahawan mikro. Ini sejajar dengan permintaan semasa dalam pemasaran digital, bidang yang berkembang pesat dengan kemajuan AI. Program ini menyaksikan penyertaan 200 peserta, termasuk pensyarah yang mengajar keusahawanan kepada pelajar TVET dan Institut Pengajian Tinggi, serta jurulatih eUsahawan yang membimbing usahawan mikro di bawah program eUsahawan.

Penceramah, Dr. Muhamad Hariz menekankan peranan transformatif AI dalam sudut pandang seorang ahli akademik dan dalam landskap keusahawanan, khususnya dalam bidang pemasaran digital. Pandangannya memberikan perspektif berharga tentang pemanfaatan teknologi AI untuk mendorong kejayaan perniagaan bagi usahawan pelajar dan usahawan yang baru muncul.

Ts. Dr. Nazre bin Abdul Rashid, Timbalan Dekan (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) FKMT, Dr. Nazre berpendapat pentingannya perkongsian ini kerana dapat membantu meningkatkan pengalaman pembelajaran pelajar keusahawanan di universiti, antaranya di UPSI.

Persidangan CPD MDEC telah menetapkan langkah awal untuk perbincangan masa hadapan mengenai pertemuan antara teknologi dan keusahawanan. Ia telah terbukti sebagai platform penting untuk berkongsi pengetahuan dan memupuk kerjasama antara pendidik, pakar industri, dan usahawan.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× WhatsApp Us